drepturile consumatorilor și puterea lor colectivă

Conștientizarea puterii colective a consumatorilor

Dreptul
consumatorilor

Consumatorii au dreptul la informare completă, corectă și promptă, iar comercianții au obligația de a nu le deforma comportamentul contractual, de a nu-i duce în ispită. Comercianţii trebuie să răspundă pentru punerea pe piață a produselor lor cu defecte și trebuie să fie opriţi de din practicile lor înșelătoare sau agresive. Clauzele abuzive trebuie să fie rapid identificate și evacuate din contractile comerciale. Virusul supraindatorării trebuie combătut.

Puterea colectivă
a consumatorilor

Dacă un singur consumator s-ar informa și ar acționa, virușii înșelăciunii și supra-îndatorării nu ar putea fi neutralizați. Dacă, însă, mii de consumatori aflați în aceeași situație s-ar alia pentru a forma comunități cognitive și acțiuni de clasă, forța reacției contra abuzului de putere economică și contracomerțului înșelător sau dăunător ar fi suficient de mare pentru a dărâma zidurile fortărețelor neo-fedualilor economiei.

suntem aici

pentru tine, alături de tine

Legislația protecției consumatorilor se interesează de 4 teme esentiale:

1.

Informarea promptă, completa si corectă a consumatorilor.

2.

Prevenția și combaterea clauzelor abuzive din contractele comerciantilor cu consumatorii.

3.

Prevenția și combaterea practicilor incorecte ale comercianților.

4.

Răspunderea comercianților pentru daunele cauzate consumatorilor de produsele cu defecte.

CUM
TE PUTEM AJUTA

În afara procedurilor administrative de prevenire și combatere a încălcării de către comercianți a legislației protecției consumatorilor, disputele dintre comercianți și consumatori pot fi aduse și în fața instanțelor, inclusive sub forma unor procese colective, cu efecte față de toți consumatorii, iar aceste procese sunt, de principiu, parte din scopul statutar și legal al asociațiilor pentru protecția consumatorilor, inclusive Asociația Parakletos.

și

Un astfel de proces are o serie de avantaje majore pentru consumatori:

CE
AVANTAJE AI

1.

Forța financiară și mediatică a grupului, dublată de eliminarea sau reducerea costului procedurilor judiciare pentru fiecare consumator care participă la proces în calitate de co-reclamant

2.

Evitarea discriminarii intre consumatorul pasiv (lipsit de surse financiare necesare sustinerii unui proces) si cel activ, ce isi urmareste drepturile si interesele in justitie

3.

Accesul facil la servicii de asistență juridică și reprezentare de calitate, apte să susțină dispute judiciare complexe, cronofage și grevate de riscul inegalității de arme juridice.

Ai nevoie de îndrumare în acest sens?

prin urmre...

NE PROPUNEM

pe termen scurt

Pe termen scurt ne porpunem informarea, avertizarea si consilierea consumatorilor cu privire la practicile incorecte si clauzele abuzive implementate de comercianti in contracte, precum și la drepturile ori procedurile administrative sau judiciare de reclamație a pagubelor cauzate de produsele cu defecte și de despăgubire.

Ne propunem pe termen scurt

pe termen mediu și lung

Pe termen mediu si lung ne propunem sa construim o retea teritorială de voluntariat și implicare cetățenească aptă nu numai să consilieze și să apere, ci și să descopere, prin culegerea de informații și petiții sau prin inspecții incognito, practicile abuzive sau incorecte ale comercianților și tipologia defectelor și pagubelor cauzate de produsele comercanților.

Ne propunem pe termen mediu și lung

Împreună, Parakletos
militează pentru drepturile consumatorilor

Implicarea noastră s-a remarcat prin:

Întâmpini probleme in relația contractuală
cu operatorii economici?

Lasă-ne un mesaj și revenim în cel mai scurt timp posibil

Asociația Parakletos
Mulțumim pentru mesaj! Unul dintre reprezentanții Asociației Parakletos va lua legătura cu dvs. în cel mai scurt timp!
Oops! Ceva nu a funcționat în timp ce se trimitea mesajul. Vă rugăm să încercați încă o dată!
Apasă aici pentru a ajunge sus :)